KRSTARENJE DUNAVOM PO SRBIJI

Često sam se pitala zašto su nas lagali za ono “Na lepom plavom Dunavu” i gde je to Dunav plav? Nemojte me pogrešto shvatiti, obožavam Dunav i volim što ga imamo u Beogradu i Srbiji, ali da se ne lažemo i nije baš plav. Nakon što sam otišla na krstarenje Dunavom po Srbiji uverila sam se gde je to Dunav zaista plav, a i shvatila da nisam videla ni delić naše prelepe zemlje i da imam još mnogo toga za posetiti.

O krstarenju i hotelu:

Jednog vikenda u avgustu sam se zaputila u obilazak istočne Srbije, koji organizuje hotel u Kladovu Aquastar Danube, a traje tri cela dana. Putovanje sadrži krstarenje brodom, polupansion i smeštaj u hotelu, kao i povratak autobusom, ali i organizovane izlete drugog i trećeg dana.

Avantura počinje u toku letnje sezone svaki petak ujutru, kada iz pristaništa brod Aquastar Maxim kreće putem Dunava iz Beograda za Kladovo i traje devet i po sati, ali vredi svaki trenutak i dinar, jer su kako putovanje, tako i priroda, ali i znamenitosti koje se mogu videti, za mene lično neprocenjivi. U toku krstarenja Dunavom možete uživati u suncu, hrani, piću, priči vodiča, kao i samoj vožnji, dok razgledate prirodne lepote Srbije, ali i mnoge poznate i nepoznate zanimljivosti kao sve tri tvrđave na Dunavu – Smederevska, Ramska i Golubačka, potom Lepenski vir, Veliki i Mali kazan u Djerdapskoj klisuri, kao i statuu Decebala i Trajanova tabla.

Predveče se stiže u Hotel sa 4 zvezdice, Aquastar Danube, pravo na kratko osveženje i potom večeru. Sobe su izuzetne, sa naglaskom na krevet koji je kao oblak i bez problema će vam se prispavati čim ga ugledate, a kamoli isprobate. Odmor je svakako zagarantovan. Hrana je takođe besprekorna i na bazi švedskog stola, pa možete uživati u raznim ukusima nacionalne, ali i internacionalne kuhinje. Hotel takođe poseduje unutrašnji, kao i spoljašnji bar odakle možete uživati u pogledu na plažu i Dunav.

Drugi dan je rezervisan za fakultativne izlete do Hidroelektrane Đerdap i Arheološkog muzeja u Kladovu ili Rajačkih pimnica i Vratnjanskih Kapija po izboru, ali ukoliko želite odmor možete se i opustiti u SPA centru hotela koji poseduje otvoreni i zatvoreni bazen, đakuzi za 8 osoba, masažere, fitnes centar i drugo. Takođe predlažem i šetnju po Kladovu uz Dunav, a posebno uživanje na gradskoj plaži. Obzirom da Srbija nema more, mi Dunav nazivamo našim morem, a Kladovo je najbolje mesto gde ćete se zaista i osećati kao da ste negde na moru, obzirom da plavetnilo i širina reke, kao i prelepa plaža učine da se osećate kao da ste negde van zemlje.

Trećeg dana se autobusom kreće nazad za Beograd, odmah nakon doručka, a potom se zaustavlja u Lepenskom viru, najpoznatijem i najstarijem arheološkom nalazištu koje se nažalost više ne nalazi na mestu gde je pronađeno, zatim Kapetan Mišinom bregu koji je etno kuća, ali zapravo i istorijski spomenik koji nudi odličnu hranu i prelep pogled na Dunav, i najzad na prezanimljivom arheološkom parku Viminacium. U Beograd se stiže predveče na mesto sa kog je putovanje i počelo.

Svakome bih od srca preporučila ovakvu avanturu obzirom da se mnogo prelepih znamenitosti obiđe za kratko vreme, a put nije nimalo zamoran. Ukoliko su vam potrebne detaljnije informacije o ovom putovanju, možete ih pronaći na sajtu, kao i sve informacije vezane za hotel, brod i njihove sadržine. Ukoliko vas zanima istorija i znamenistosti koje su vezane za Dunav posetite sajt VirtuelniMuzejDunava.

Ukratko o znamenitostima:

Smederevska tvrđava – poznatija i kao Smederevac, kako ju je nazvao njen ktitor Despot Đurađ Branković, leži na ušću reke Jezave u Dunav, a datira od 15. veka. Tvrđava ima oblik nepravilnog trougla i sastoji se iz dva dela – Velikog grada i Malog grada. Mali grad sa 6 kula danas predstavlja ostatke nekadašnje despotovine – biblioteka, kovanica novca, kao i dvorac u kome je Đurađ živeo sa svojom porodicom. Veliki grad je izgrađen nešto kasnije kako bi se narod tu sklanjao od Turaka, pri čemu je dozidano još 19 kula, a tvrđava je sa svih strana bila opkoljena vodom. Zanimljiva je činjenica da je tvrđava izgrađena sa namerom da Smederevo zameni Beograd u ulozi glavnog grada. Takođe u toku izgradnje koja je trajala samo nekoliko godina, mnogo radnika je umrlo od umora i iznemoglosti, za šta se do dana današnjeg krivi despotova žena koju nazivaju Prokleta Jerina. Tvrđava je bila jedna od najvećih srednjevekovnih zdanja u Evropi, a njen izgled narušen je u toku Drugog svetskog rata kada je bomba raznela veći deo tvrđave i samog grada.

Ramska tvrđava – jedno je od nastarijih utvrđenja u Srbiji, iako se ne zna tačna godina izgradnje, ali je u pisanoj istoriji pomenuta prvi put u 12. veku u borbi između Vizantije i Ugarske. Izuzetno je zanimljivo saznanje da se prva legenda o postanku mesta vezuje za osnivače Rima Romula i Rema, a poznato je da i Atila Hunski poznatiji kao Bič božiji boravio u ovom mestu. Osnova utvrđenja je pravougaona i sadrži 5 kula, a rekonstruisana je od strane Turaka da bude najjače artiljerijsko utvrđenje.

Golubačka tvrđava – poznatija kao Golubac ili Golubački grad, izgrađena je u srednjem veku i nalazi se na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, na mestu gde je Dunav najširi. Tvrđava se sastoji iz 3 dela: prednjeg, zadnjeg i gornjeg grada. Najpoznatija legenda kaže da je nekada davno turski paša bio zaljubljen u najlepšu meštanku po imenu Golubana. Međutim kada ju je turski komandant zaprosio, devojka je odbila jer je bila zaljubljena u drugoga. Paša je Golubanu odveo na stenu gde ju je vezao i postavio ultimatum da živi, ali život sa njim, ili da ostane na steni dok ne umre. Devojka nije želela da se pokaje, i zato se stena danas zove BABA-KAJ što na turskom jeziku znači pokaj se, a moreplovci kažu da se njen plač i čuje i do dana današnjeg. Druga legenda vezana je za Đurađa Brankovića i njegovu ženu, Vizantijsku princezu Jelenu koja je bila zatočena u jednoj od kula i hranila golubove dok je čeznula za svojom zemljom. Postoji i još nekoliko legendi koje možete pročitati ovde.

View this post on Instagram

Golubac is the medieval fortress in Serbia most likely built in 14th Century. The legend, that is from the period when Ottomans ruled Serbia, says there was a girl named Golubana, Serbian princess who married Turkish pasha to make the peace between two nations. The problem was that girl loved another and was meeting him secretly. When Pasha found out, he took her away from the fortress to the rocky cliff nearby, giving her two options: to repent herself and live a normal life, or not, in which case he would leave her there to die. She didn't repent, so that cliff today is called BABA-KAJ which means to repent, and fortress got the name after the girl. It is said that even today the sailors sometimes hear the girls sad crying. Have you hear about this story and have you been to Golubac? • • • • • • • • • • #nature #vidisrbiju #obidjisrbiju #seeserbia #serbianblogger #serbia #srbija #naturalbeauty #nature #danube #balkan #travelblog #travelgirl #visitserbia #visitbalkan #romania #girlsthatwander #girlslovetravel #photooftheday #travelphotography #instagramsrbija #travelbloggers #darlingescapes #instapassport #lifeofadventure #travellifestyle #travellingtheworld #travelmemories #dzoligrafija #pokazisvojrad #NextImageAwards

A post shared by Dzoli (@dzoligrafijaputomanija) on

Đerdapska klisura je najduža i najveća u Evropi, a predstavlja kompozitnu i ascedentnu dolinu koja sastoji se iz 4 kotline (Ljupkovska, Donjomilanovačka, Oršavska kotlina i Vlaško-pontijska nizija) i 4 klisure (Golubačka, Gospođin vir, Kazan i Sipska klisura). Osim ovoga sadrži i znamenitosti kao Lepenski vir, Golubački grad, Trajanov most i tabla.. Nakon izgradnje hidroelektrane došlo je i do podizanja nivoa vode čime je nastalo i jezero Đerdap. Klisura predstavlja granicu između Srbije i Rumunije pa se sa jedne strane zove Nacionalni park Đerdap, a sa druge park Železna vrata. Kazan klisura je suženje u Đerdapskoj klisuri i sastoji se iz dve manje klisure pod imenom Veliki i Mali Kazan gde se nalaze statua Decebala sa rumunske, kao i Trajanova tabla sa srpske strane. Decebal je bio poslednji kraj Dačana koji je svrgnut sa vlasti dolaskom cara Trajana na tron Rimske imperije. Statua je visoka preko 40 metara i jedna je od najvećih u Evropi a smatra se za čuvara gvozdene kapije Dunava. Zanimljivo je da je Trajanova Tabla, kao i Lepnski vir, zbog izgradnje hidroelektrane morala biti premeštena.

Lepenski vir jedno je od najvećih i najznačajnijih mezolitskih i neolitskih arheoloških nalazišta koje datira iz kamenog doba. Tu su planski podizana ribarsko-lovačka naselja pre čak 8 do 10 hiljada godina, koja su arheolozi pronašli u istraživanjima 60ih godina prošlog veka.

Viminacium je arheološki park koji predstavlja nekadašnji rimski grad i vojno naselje iz od preko 30 000 stanovnika koje datira još od pre nove ere, a u kome je rođen veliki broj Rimskih vojskovođa. Osim toga na istom mestu pronađeni su i ostaci mamuta 2009 i 2012 godine, pa je u sklopu kompleksa napravljen i Mamut park. Iako su prvi put nađeni ostaci još u 19. veku, zanimljivo je da se park zvanično otvorio 2006. godine i da se Viminacijum se i dalje širi, gradi i otkrivaju se mnogi istorijski i kulturološki ostaci Rimske imperije, ali očito i praistorijski stanovnici ovih predela.

View this post on Instagram

If you still have not heard or visited, Viminacium is an archeological site, that was once a great Roman city and military camp which had over 40 000 inhabitants and raised 17 emperors in the province of Moesia Supreme which is Serbia today. There is a tour called "The road of Roman emperors in Serbia" – the route is 600km long, and includes historical heritage and remains of Sirmium, Singidunum, Viminacium, Tabula Traiana, Diana fortress, Traians bridge, Felix Romuliana, Naissus et Mediana, Iustiniana Prima and Sarkamen. Did you know this part of history about Serbia and have you visited all these wonderful sights? More on this topic you can find on my site, link is in bio • • • • • • • • • #vidisrbiju #serbianblogger #serbia #srbija #naturalbeauty #danube #travelblog #travelgirl #visitserbia #visitbalkan #girlsthatwander #girlslovetravel #photooftheday #travelphotography #instagramsrbija #lifeofadventure #travellifestyle #travelmemories #prettylittletrips #darlingescapes #dzoligrafija #pokazisvojrad #ladiesineurope

A post shared by Dzoli (@dzoligrafijaputomanija) on

Topla preporuka svima koji nisu još uvek posetili ovaj deo Srbije – brodom, autobuskom ili kolima, nećete se pokajati na koji god način da krenete i 2,3 dana vam zaista jeste dovoljno da obiđete prethodno navedene predele i znamenitosti.

Srećan put dragi moji avanturisti!

Foto: Dzoli

Advertisements