NAJLEPŠA MESTA ZA FOTOGRAFISANJE U BEOGRADU

Ovaj blog je zapravo nastao kada sam shvatila da imam puno dobrih slika raznih mesta i da mnogo volim to da radim, ali ujedno i da putujem i da imam šta da ispričam o mestima koje sam posetila. Međutim i kad ne putujem, obožavam da fotografišem arhitekturu i mog rodnog Beograda, pa povedena prethodnim tekstom želim da vam predstavim po mom mišljenju najlepša mesta za fotografisanje u Beogradu:

 

 • Knez Mihailova i Ruski car – Glavna šetačka ulica Beograda koja počinje baš od ovog dela na koji ukazuje prva fotografija gde se nalazi Palata Albanija, a dobila je ime po Knezu Mihailu Obrenoviću. U ovoj ulici se nalazi mnogo spomenika kulture, ali i spomenuti u naslovu koji je jedna od lepših zgrada u Beogradu, a posebno kada rade obe fontane i kada se zraci sunca probijaju kroz vodu i okolno drveće.

 

 • Trg republike – glavni trg i omiljeno mesto sastajanja svim Beograđanima, a verujem i turistima, poznatije kao Kod sata ili Kod konja, misleći na spomenik Knezu Mihailu Obrenoviću. Tu su takođe i Narodni muzej i Narodno pozorište.

 

 

 • Kalemegdan – prelep park sa tvđavom, kao i najveći park u Beogradu, ali i mesto koje je najčešće posećeno obzirom da svaki dan tuda prođe 5000 ljudi, a odakle imate savršen pogled na spomenik Pobednik, ušće reka i zalazak sunca.

 

 

 • Gardoš i Zemunski kej – na ovom platou na Gardošu je zapravo nastao Taurunum, baš tu se nalazi Milenijumska kula, poznatija i kao Gardoš kula, odakle je predivan pogled na Beograd, a nešto niže je i prethodno pomenuti kej na Dunavu.

 

 • Kej Oslobođenja– odličan deo za opuštanje i šetnju pored reke, a ima najzanosniji pogled na Stari grad i Kalemegdan, kao i mnogo splavova i klubova gde možete uživati u piću sa pogledom

 

 • Ada Ciganlija – poznatija i kao beogradsko more, a najlepše je kada je zalazak sunca, posebno na početku gde je gejzir i nedavno je postavljen znak Belgrade. Šetnja pored jezera, opuštanje u kafiću, vožnja bicikla ili rolera, možda neki drugi sport, ovde možete naći sve.

 

 • Botanička bašta Jevremovac – ime dobila tako što je kralj Milan Obrenović gradu dao zemlju na korišćenje, koje mu je u nasledstvo ostavio deda Jevrem. Divna je u svako doba godine, ali specijalno kada je u gradu 30+ stepeni ovo je sjajno mesto za beg, prava oaza u centru dzungle automobila, vrućine i smoga. Najlepši za fotografisanje su Japanski vrt i glavni staklenik.

 

 • Hram Svetog Save – Vračar plato, značajan u istoriji jer se baš na tom mestu odigrala čuvena Seča knezova, a na kome se dnaas nalazi najveći pravoslavni hram u Srbiji i na Balkanu. Nešto niže je i Trg Slavija koji je nedavno dobio fantastičnu fontanu i šetački deo.

 • Trg Terazije – na kome se nalaze i hotel Moskva i Terazijska česma omiljeno mesto skupljača sličica, ispod koga se nalazi i park Terazijska Terasa, a upravo Palata Albanija sa prve slike je ono što odvaja Terazije i Knez Mihailovu. Na poslednjoj slici možete videti i kakav se pogled proteže od Terazija ka Hramu Svetog Save.

 • Trg Nikole Pašića – ovaj trg se do 1992. godine zvao Trg Marksa i Engelsa, a potom je poneo ime prvog Ministra Srbije Nikole Pašića. U blizini su i istorijski muzej, Narodna skupština i skupština grada Beograda

 • Kosancicev venac – mesto na kome se nalaze neke od najznačajnijih istoriskih i kulturnih zdanja kao Saborna crkva, Konak Kneginje Ljubice, ostaci Narodne biblioteke uništene u ratu, ali i savršen pogled na reku i Novi Beograd, slično kao Kalemegdan.

Ukoliko biste želeli da vidite još mojih fotografija možete otići u Razglednice više možete pogledati na instagram ili facebook profilu do kojih možete doći sa linkova na dnu i vrhu svake strane.