NAJLEPŠA MESTA ZA FOTOGRAFISANJE U BEOGRADU

Ovaj blog je zapravo nastao kada sam shvatila da imam puno dobrih slika raznih mesta i da mnogo volim to da radim, ali ujedno i da putujem i da imam šta da ispričam o mestima koje sam posetila. Međutim i kad ne putujem, obožavam da fotografišem arhitekturu i mog rodnog Beograda, pa povedena prethodnim tekstom želim da vam predstavim po mom mišljenju najlepša mesta za fotografisanje u Beogradu:

Knez Mihailova i Ruski car – Glavna šetačka ulica Beograda koja počinje baš od ovog dela na koji ukazuje prva fotografija gde se nalazi Palata Albanija, a dobila je ime po Knezu Mihailu Obrenoviću. U ovoj ulici se nalazi mnogo spomenika kulture, ali i spomenuti u naslovu koji je jedna od lepših zgrada u Beogradu, a posebno kada rade obe fontane i kada se zraci sunca probijaju kroz vodu i okolno drveće

Trg republike – glavni trg i omiljeno mesto sastajanja svim Beograđanima, a verujem i turistima, poznatije kao Kod sata ili Kod konja, misleći na spomenik Knezu Mihailu Obrenoviću. Tu su takođe i Narodni muzej i Narodno pozorište.

Kalemegdan – prelep park sa tvđavom, kao i najveći park u Beogradu, ali i mesto koje je najčešće posećeno obzirom da svaki dan tuda prođe 5000 ljudi, a odakle imate savršen pogled na spomenik Pobednik, ušće reka i zalazak sunca.

Gardoš i Zemunski kej – na ovom platou na Gardošu je zapravo nastao Taurunum, baš tu se nalazi Milenijumska kula, poznatija i kao Gardoš kula, odakle je predivan pogled na Beograd, a nešto niže je i prethodno pomenuti kej na Dunavu.

View this post on Instagram

This is the famous tower in Zemun, a part of Belgrade, which has many names, but only one is correct. It has been called Gardos tower, Tower of Sibinjanin Janko, even Postcard tower or Observation tower. But in fact her real name is Millenium tower. It has been built by Hungarians in 1896 and it is 36m high! There is an exceptional viewpoint right behind where I stand, and if you like to see the view scroll down in my feed, there is a couple of pictures, and if climb to the terrance the view is even better! Did you know real name of this wonderful tower and have you visited yet? Photo credit: @martaj37 Edit by: @dzoligrafijaputomanija #dzoligrafija #visitbelgrade #visitserbia #travelblog #ladiesineurope #mojsvetuboji

A post shared by Dzoli (@dzoligrafijaputomanija) on

Kej Oslobođenja– odličan deo za opuštanje i šetnju pored reke, a ima najzanosniji pogled na Stari grad i Kalemegdan, kao i mnogo splavova i klubova gde možete uživati u piću sa pogledom

Ada Ciganlija – poznatija i kao beogradsko more, a najlepše je kada je zalazak sunca, posebno na početku gde je gejzir i nedavno je postavljen znak Belgrade. Šetnja pored jezera, opuštanje u kafiću, vožnja bicikla ili rolera, možda neki drugi sport, ovde možete naći sve.

Botanička bašta Jevremovac – ime dobila tako što je kralj Milan Obrenović gradu dao zemlju na korišćenje, koje mu je u nasledstvo ostavio deda Jevrem. Divna je u svako doba godine, ali specijalno kada je u gradu 30+ stepeni ovo je sjajno mesto za beg, prava oaza u centru dzungle automobila, vrućine i smoga. Najlepši za fotografisanje su Japanski vrt i glavni staklenik.

View this post on Instagram

Belgrade got its first botanical garden on the proposal which came from the father of Serbian botany, Josif Pancic, and it was built in 1874. Even before that he had a small botanical garden for the nececities of the Great school in which he held botany classes, but first botanical garden in the city was built on Dorcol by the Danube. For years he had many problems due to the severe flooding, and since a lot of species was ruined it needed to be moved. Unfortunately first director of the first botanical garden died in 1888 and did not lived up to see the garden safe and sound. Knowing about these issues, a year later King Milan Obrenovic donated his property to the city and the Great school, for purposes of building beautiful botanical garden and his only request was to be called after his grandfather Lord Jevrem Obrenovic from who he inherited the property. And that is the story how botanical garden of Belgrade got the name Jevremovac. • • • • • • • • • #dzoligrafija #pokazisvojrad #MojSamsungRS

A post shared by Dzoli (@dzoligrafijaputomanija) on

Hram Svetog Save – Vračar plato, značajan u istoriji jer se baš na tom mestu odigrala čuvena Seča knezova, a na kome se dnaas nalazi najveći pravoslavni hram u Srbiji i na Balkanu. Nešto niže je i Trg Slavija koji je nedavno dobio fantastičnu fontanu i šetački deo.

Trg Terazije – na kome se nalaze i hotel Moskva i Terazijska česma omiljeno mesto skupljača sličica, ispod koga se nalazi i park Terazijska Terasa, a upravo Palata Albanija sa prve slike je ono što odvaja Terazije i Knez Mihailovu. Na poslednjoj slici možete videti i kakav se pogled proteže od Terazija ka Hramu Svetog Save.

Trg Nikole Pašića – ovaj trg se do 1992. godine zvao Trg Marksa i Engelsa, a potom je poneo ime prvog Ministra Srbije Nikole Pašića. U blizini su i istorijski muzej, Narodna skupština i skupština grada Beograda

Kosančićev venac – mesto na kome se nalaze neke od najznačajnijih istoriskih i kulturnih zdanja kao Saborna crkva, Konak Kneginje Ljubice, ostaci Narodne biblioteke uništene u ratu, ali i savršen pogled na reku i Novi Beograd, slično kao Kalemegdan

Ukoliko biste želeli da vidite još mojih fotografija možete otići u Razglednice više možete pogledati na instagram ili facebook profilu do kojih možete doći sa linkova na dnu i vrhu svake strane.

Advertisements