IZLET U ETNO SELO “STANIŠIĆI”

Koliko zapravo volite da putujete? Da li vam je bitan komfor ili pak obilazak i otkrivanje novih mesta? Ja toliko volim da putujem da mi je trajanje puta generalno nebitno, kao i komfor, ukoliko sam u mogućnosti, organizujem sebi čak i jednodnevne izlete do određenih lokacija. Dugo sam želela da posetim ovo bajkovito mesto i onda me je jednog sunčanog dana u novembru drugarica iznenadila i odvela na izlet u etno selo “Stanišići”, pričajući mi zanimljivu istoriju ovog mesta.

Kratka istorija

Osnovano je 2003. godine, zahvaljujući Borisu Stanišiću koji je obilazeći srpska sela u Bosni, skuplajući stare predmete i ideje, dobio inspiraciju da napravi ovo magično mesto koje će zauvek sačuvati i predstavljati način življenja na ovim prostorima u periodima 19. i 20. veka.

Gde se nalazi?

Etno selo Stanišići nalazi se u Bosni, na izlazu iz Bijeljine. Do tamo postoje organizovane ture preko agencija, a cene jednodnevnog izleta se kreću od 1000 do 3000 dinara, ili ga potražite na sajtovima za prodaju kupona, mada je jednostavnije ako idete kolima, a gorivo u Bosni je čak i jeftinije nego u Srbiji. Od Beograda je udaljeno između 115 i 130 kilomtara, u zavisnosti od toga kojim putem odličite da krenete, ali recimo da za 2 sata svakako stižete do tamo. 

Sadržaj

Selo je podeljeno u dve celine gde jedna čini svetovni život i predstavljaju je drvene kuće koje pripadaju dinarskom tipu. U centru se nalaze dva jezera. Druga celina predstavlja duhovni život i tu građevine rađene od kamena po ugledu na srednjevekovnu arhitekturu. Etno selo poseduje vodenice, mlekarnik, ambar, kovačnicu, kameni bunar, autentične drvene kuće, 3 mosta, stanicu Podlugovi sa koje možete krenuti u vožnju vozićem po selu, Nojevu barku i dva jezera, na jednom se čak možete provozati čamcem, crkvu.. U oviru sela takođe postoje rođendaonica, igraonica, svečane i kongresne sale Moskva, Volga i Sankt Peterbutg, potom velnes i spa centar Leonida, ali i sportski centar za rekreaciju Savo Milošević. Selo možete posetit na dan, ali i na duže obzirom da možete odsesti u nekom od postojećih hotela Ras i Pirg, ili jednoj od 20 autentičnih drvenih kućica za odmor. Kako bi se okrepili posetite Konobu Stanišić, restoran Ellas i krčmu Vasojevići.

Utisci

Mesto je apsolutno savršeno za jednodnevni izlet, zatim produženi vikend, ali i raznorazne prolave i fotografisanja, obzirom da je sve u selu jako fotogenično i vrlo bajkovito, počev od instalacija, preko jezera sa čamcima i labudovima, pruge i vozića, do kućica koje su apsolutno savršene, zaista je osećaj kao da ste u nekom drugom veku. Svima preporučujem makar da odu na par sati, ako ne i na duže obzirom da je pravo mesto za uživanje, odmor i beg od svakodnevnog stresa i gužve. 

Sada kada imate sve informacije na raspolaganju možete bez problema i vi organizovati svoju posetu ovom divnom mestu.

Srećan put dragi avanturisti!

Advertisements