IZLET U TEMIŠVAR

Da li ste znali da je Temišvar udaljen svega 150 kilometara od Beograda i da ga možete obići za jedan dan? Ovaj grad sam posetila prošlog februara, kada sam putovala do Milana, ali zbog jeftinijih karata, let je bio iz Temišvara, pa sam isplanirala dolazak mnogo pre polaska kako bismo stigli da obiđemo sve. Evo nekih informacija i utisaka značajnih za planiranje obilaska grada. Izlet u Temišvar je sasvim dovoljan da obiđete sve, ali naravno možete organizovati i vikend putovanje.

TEMIŠVAR
                      TEMIŠVAR


VAŽNE INFORMACIJE

Temišvar je treći po veličini grad u Rumuniji sa preko 300 000 stanovnika, a smešten je na području Banata u Panonskoj niziji i površina grada iznosi oko 130 kilometara kvadratnih. Ovaj grad je izgrađen na močvari, na Rimskom kastrumu i prvi put se u istoriji pominje 1212. godine. Većinski deo stanovništva su Rumuni i uglavnom su opredeljeni kao pravoslavni hrišćani. Zvanični jezik je rumunski, a valuta je LEV – skraćenice su RON ili LEI. Takođe, Rumunija se nalazi u GMT+2 vremenskoj zoni, i savetujem da ukoliko letite negde iz Temišvara dobro obratite pažnju na to koliko je sati kod vas, a koliko će biti kada stignete na aerodrom, znači pažljivo čitajte vreme leta na karti i pažljivo preračunavajte koliko je još ostalo vremena. Aerodrom je udaljen svega 5km od centra, tako da bi trebalo da stignete za 15ak minuta ukoliko nema gužve, naravno. Unutar grada se možete kretati gradskim prevozom – autobusima, tramvajima i trojelbusima, zatim možete koristiti taksi, a ja toplo preporučujem Uber. Iz Srbije postoje kombi prevoznici preko kojih kartu u jednom pravcu možete naći za 10 do 30 eura, u zavisnosti iz kog grada krećete, i osim toga agencije imaju organizovane ture na dan ili dva, a cena je vrlo slična.
Radnje se otvaraju između 7 i 9 ujutru, a zatvaraju između 8 i 11 uveče, a tržni centri imaju radno vreme uglavnom od 10 – 22 časa. Za više ovakvih informacija posetite sajt RomaniaTourism.

TRG POBEDE
                    TRG POBEDEZNAMENITOSTI GRADA

Jedna znamenitost po kojoj na svim slikama uvek lako prepoznajemo Temišvar je Temišvarska Temišvarska pravoslavna katedrala, rumunska pravoslavna crkva, građena između 1936. i 1945. godine. Ispred Katedrale nalazi se spomenim poginulima u Revoluciji 1989. godine, a Memorijalni muzej bliže će vam objasniti šta se zaista dešavalo tokom tog velikog prevrata. Od katedrale do glavnog trga Pobede prostire se šetalište na kome možete videti fontanu sa ribom i kopiju čuvene statue Vučice sa Romulom i Remom, osnivačima Rimskog carstva (Lupa Capitolina), koja predstavlja simbol pripadanja Latinima, a dobijena je od strane Rima. Na trgu Pobede, takođe možete videti Narodno Pozorište i operu, Hunjadi zamak koji je zapravo Batnatski muzej i fenjer kao jako bitan spomenik, ako ne znate shvatićete zbog čega kada dođete do odeljka zanimljivosti. Nešto dalje nalazi se i trg Slobode do koga možete stići ulicom Alba Iulia na kome je i statua device Marije. U blizini je i trg Sv. Đorđa sa stautuom i ostacima hrama. Od ovog trga ulicom Florimund Mercy stižete na trg Ujedinjenja gde ćete videti Srpsku pravoslavnu crkvu, fontanu čiji je spomen vezan za kugu na ovim područjima, spomenik svete Trojice, zajedno sa nekoliko prelepih kuća i Rimokatoličkom crkvom poznatom i kao Barokna katedrala. Osim ovoga postoje još mnoge istorijski važne rezidencije koje ćete uočiti šetajući gradom. Za više o turističkim atrakcijama pogledajte na sajtu RomaniaInfo.

TRG UJEDINJENJA
               TRG UJEDINJENJA

ZANIMLJIVE ČINJENICE

  • Prvi Holivudski Tarzan – Džoni Vajsmiler rođen je u Temišvaru.
  • Ispod katedrale se nalazi 5000 hrastova koji podržavaju istu da ne potone
  • Prvi grad u Evropi koji je imao tramvaje na konjsku vuču i ulična svetla
  • Prva osnovna škola u Ruminiji osnovana je 1718 baš u ovom gradu
  • Jedini grad u Evropi koji poseduje 3 narodna pozorišta: Mađarsko, Rumunsko i Nemačko.
TRG SLOBODE
                 TRG SLOBODE

UTISCI

Temišvar je savršen gradić za izlet na jedan dan ili vikend, ali takođe i tranzit ukoliko planirate da letite odatle na neku drugu destinaciju. Jedan dan je savsim dovoljan da obiđete znamenitosti, prošetate po gradu i sednete negde da se okrepite. Iako mali ima mnogo toga da ponudi, pa ga nikako nemojte zaboraviti i zaobići.

Više o samom planiranju putovanja pogledajte na savetima za putovanja. Želim vam srećan put i lep provod!

Advertisements