Temišvar

 

Temišvar je udaljen svega 150 kilometara od Beograda da možete do njega napraviti jednodnevni izlet. Ovaj grad sam posetila prošlog februara, kada sam putovala do Milana. Zbog jeftinijih karata, let je bio iz Temišvara do Bergama. Kako bismo stigli sve da obiđemo put je isplaran par meseci unapred. Evo nekih informacija i utisaka značajnih za planiranje obilaska grada. Izlet u Temišvar je sasvim dovoljan da obiđete grad, ali možete organizovati i vikend putovanje.

TEMIŠVAR
TEMIŠVAR

 

VAŽNE INFORMACIJE ZA IZLET U TEMIŠVAR

Temišvar je treći po veličini grad u Rumuniji sa preko 300 000 stanovnika, a smešten je na području Banata u Panonskoj niziji na reci Begej. Površina grada iznosi oko 130 kilometara kvadratnih. Ovaj grad je izgrađen na močvari, na Rimskom kastrumu i prvi put se u istoriji pominje 1212. godine. Većinski deo stanovništva su Rumuni i uglavnom su opredeljeni kao pravoslavni hrišćani.

  • Zvanični jezik je rumunski
  • Valuta je LEV – skraćenice su RON ili LEI.
  • Rumunija se nalazi u GMT+2 vremenskoj zoni, i savetujem da ukoliko letite negde iz Temišvara dobro obratite pažnju na vreme leta. Pažljivo čitajte vreme leta na karti i još pažljivije preračunavajte koliko imate vremena.
  • Aerodrom je udaljen svega 5km od centra, pa bi trebalo da stignete za 15ak minuta ukoliko nema gužve. Unutar grada se možete kretati gradskim prevozom – autobusima, tramvajima i trojelbusima. Takođe možete koristiti taks, ali ja toplo preporučujem Uber.
  • Iz Srbije postoje kombi prevoznici preko kojih kartu u jednom pravcu možete naći za 10 do 30 eura. Osim toga agencije imaju organizovane ture na dan ili dva, a cena je vrlo slična.
  • Radnje se otvaraju između 7 i 9 ujutru, a zatvaraju između 8 i 11 uveče.
  • Tržni centri imaju radno vreme uglavnom od 10 – 22 časa.
  • Za više ovakvih informacija posetite sajt RomaniaTourism.
TRG POBEDE
TRG POBEDE

KAKO STIĆI DO TEMIŠVARA

Kombi prevoz iz Beograda košta oko 30e povratna karta, dok su organizovani jednodnevni izleti oko 10e. Takođe najbolje bi bilo ići kolima, posebno ako krećete iz nekih drugih gradova. 

TEMIŠVAR – ZNAMENITOSTI GRADA

Jedna znamenitost po kojoj na svim slikama uvek lako prepoznajemo Temišvar je Temišvarska pravoslavna katedrala. Ova rumunska pravoslavna crkva, građena je između 1936. i 1945. godine. Ispred Katedrale nalazi se spomen poginulima u Revoluciji 1989. godine. Da biste imali potpuniju istorijsku sliku, Memorijalni muzej bliže će vam objasniti šta se dešavalo tokom velikog prevrata.

Od katedrale do glavnog trga Pobede prostire se šetalište na kome možete videti fontanu sa ribom. Drugi bitan spomenik je kopija čuvene statue Vučice sa Romulom i Remom, osnivačima Rimskog carstva (Lupa Capitolina). Ona predstavlja simbol pripadanja Latinima, a dobijena je od strane Rima.

Na trgu Pobede, takođe možete videti Narodno Pozorište i operu, Hunjadi zamak koji je zapravo Batnatski muzej. Pored ovoga, videćete i jedan fenjer kao jako bitan spomenik, a zašto saznaćete niže u tekstu. Nešto dalje nalazi se i trg Slobode do koga možete stići ulicom Alba Iulia na kome je i statua device Marije. U blizini je i trg Sv. Đorđa sa stautuom i ostacima hrama.

Od ovog trga ulicom Florimund Mercy stižete na trg Ujedinjenja gde ćete videti Srpsku pravoslavnu crkvu. Na istom trgu je i fontana čiji je spomen vezan za kugu na ovim područjima. Osim toga, primetićete i spomenik svete Trojice, zajedno sa Rimokatoličkom crkvom poznatom kao Barokna katedrala. Osim ovoga postoje još mnoge istorijski važne rezidencije koje ćete uočiti šetajući gradom. Za više o turističkim atrakcijama pogledajte na sajtu RomaniaInfo.

TRG UJEDINJENJA
TRG UJEDINJENJA

SAVETI ZA TEMIŠVAR

  • Low cost kompanije kao Wizzair i Ryanair lete za razne destinacije iz Temišvara po jeftinim cenama, pa vredi pratiti ponude
  • Dovoljan vam je jedan dan da obiđete ovaj grad, ali može biti dobra polazna tačka za dalje ka Bukureštu ili Cluj Napoca gradovima

TEMIŠVAR: ZANIMLJIVE ČINJENICE

  • Prvi Holivudski Tarzan – Džoni Vajsmiler rođen je u Temišvaru.
  • Ispod katedrale se nalazi 5000 hrastova koji podržavaju istu da ne potone
  • Prvi grad u Evropi koji je imao tramvaje na konjsku vuču i ulična svetla
  • Prva osnovna škola u Ruminiji osnovana je 1718 baš u ovom gradu
  • Jedini grad u Evropi koji poseduje 3 narodna pozorišta: Mađarsko, Rumunsko i Nemačko.
TRG SLOBODE
TRG SLOBODE

 

IZLET U TEMIŠVAR: UTISCI

Temišvar je savršen gradić za izlet na jedan dan ili vikend. Takođe, može biti i savršen tranzit ukoliko planirate da odatle letite na neku drugu destinaciju. Jedan dan je sasvim dovoljan da obiđete sve znamenitosti. Ako dođete do 12 popodne, a let vam je posle 6, imate dovoljno vremena da prošetate po gradu. Iako je mali ima mnogo toga da ponudi, pa ga nikako nemojte zaboraviti i zaobići.

 

Više o samom planiranju putovanja pogledajte na savetima za putovanja. Želim vam srećan put i lep provod!