KAKO DA OBIĐETE MNOGO GRADOVA ZA MALO VREMENA I NOVCA

Zvuči nemoguće, a zapravo može biti najprostija stvar na svetu, samo morate dooobro da zagrejete stolicu i da znate šta želite, kao i fleksibilni na promene planova u toku same organizacije. Znam, samo. Organizacija putovanja nije ni malo jednostavna stvar, ali ako ste zainteresovani i možete to da izdržiete, sve ide mnogo lakše. Ja sam prošlog februara za 5 dana obišla 5 gradova i 3 države: Temišvar, Milano, Komo, Lugano i Bergamo, pa evo nekoliko saveta kako da obiđete mnogo gradova za malo vremena i novca.

 • MAPU U RUKE I PLANIRAJTE

Ne morate baš u ruke, može poslužiti i google, ali svakako morate da sednete i istražite zemlje koje se graniče i koji su to gradovi koje biste vi lako mogli obići za nekoliko dana. Određena mesta koja su udaljena svega pola sata nekim prevozom nalaze se u dve različite države, i to je jedan od najboljih načina da što više mesta obiđete za malo vremena. Moj savet je da, ukoliko ste smešteni u jednom gradu i pravite izlete do drugih, izbegavate gradove do kojih se u jednom pravcu putuje po 2 sata, jer tako gubite vreme i nećete stići ni jedan ni drugi grad da vidite kako valja. Bolja varijanta je da putujete iz grada u grad bez vraćanja nazad, međutim u tom slučaju transport može biti problem, pa obratite pažnju na konekcije između gradova i koliko često imate neki prevoz. Ako idete kolima, ovo je apsolutno najkomforniji način da obiđete više država i gradova za par dana. Naravno, i dalje morate razmišljati o gorivu, parkingu, odnosu vremena vožnje i stajanja, vinjetama i slično. Razmislite i o registrovanim aplikacijama za deljenje prevoza kao Bla Bla Car. Autobus se najviše isplati, mada je meni omiljeno prevozno sredstvo voz obzirom da je relativno brz i komforan, a nema muke i glavobolje oko toga gde smo stali, do kada smemo da stojimo, da li ima prakinga, i slično. Međutim ima svoje mane kao ne možete da nosite brdo stvari pa da vučete sve vreme na leđima, takođe morate da znate kada treba da krenete nazad, do kada imate prevoz i slično. O ovim detaljima ćete odlučiti u odnosu na vaše želje i mogućnosti dogovoriti sa osobama sa kojima putujete, ali stavite neke osnove na papir:

 • Koji mi je budžet?
 • Koje gradove bih da posetim?
 • Koja prevozna sredstva ću koristiti?
 • Gde je i za koliko osoba smeštaj?
 • Kako od smeštaja do stanice/aerodroma?
 • Koliko košta smeštaj?
 • Koliko košta prevoz?
 • Koliko para mi treba za izlete?
 • Koliko para je potrebno za hranu?

 • TRANZIT

Druga opcija je dok tražite prevoz odmah gledajte koja je najbolja kombinacija za najbrži i najkvalitetniji put, ali i šta vam odgovara što možete posetiti dok ste u tranzitu par sati ili recimo odete ranije u grad iz koga polećete. Recimo ako letite iz Budimpešte, Temišvara, Bukurešta ili Sofije, a vreme i novac vam dozvoljavaju, najbolje je da dan, dva ili 12 sati ranije budete na destinaciji, kako biste uspeli da obiđete što želite i stignete na let. I to je ono što ste tražili, dve ili više muva jednim udarcem. Naravno i ukoliko letite negde dalje pa su vam drugi gradovi u opticaju namestite letove tako da grad u kome ste u tranzitu vidite makar na dan ili dva, ukoliko vam se uklapa u budzet i vreme dozvoljava taj izlet.

Samo zapamtite da jurcanje kroz nekoliko država za par dana nije ni malo jednostavno, a nije ni poenta ako niste ama baš ništa videli, nego ste bili samo da bi se reklo da ste išli. Zato morate dobro da isplanirate takav put i da psihički budete spremni na jurcanje i raspored. Ukoliko vam treba odmor ovakva putovanja nisu trenutno za vas. Ako mrzite organizaciju, ovo takođe nije za vas ni da organizujete, a možda ni da ispratite samo putovanje. U slučaju da želite svaka 2 sata da pravite dužu pauzu, bolje razmislite o nekom drugom putovanju, nekom više relaksirajućem. Vreme i organizacija su krucijalni za ovakvu avanturu, kao i spremnost na malo sna, ili spavanje u prevozu, nekad i hrana s nogu, možda mali prostori, menjanje više prevoza i slično. Ukoliko vam vreme i budžet dozvoljavaju vi apsolutno možete napraviti ovu avanturu i malo manje stresnom tako što ćete je podeliti na više dana i manje država nego inicijalno, naći bolji smeštaj i dati sebi oduška za prevoz i pauze, i samim tim ovakva avantura postaje ležernija. Koju ćete varijantu odabrati zapravo zavisi od vas samih ukoliko, kao što rekoh ukoliko vam vreme i budžet dozvoljavaju ležernije putovanje napravite tako, ukoliko želite da što više obiđete i vidite organizujte se po tom principu. Takođe veoma je bitno i sa kime putujete jer neki ljudi više vole da menjaju lokacije, dok drugi više vole da su stacionarini sve vreme u jednom mestu, jednima je bitan komfor dok je drugima bitan obilazak, i slično.

Primer kako obići više država za malo vremena i novca: 

BEOGRAD-TEMIŠVAR-BERGAMO-MILANO-KOMO-LUGANO-MILANO-BERGAMO-TEMIŠVAR- BEOGRAD za 5dana u februaru 2018.


Beograd – Temišvar kombi 20-30e povratna karta
Povratni let Temišvar – Bergamo preko Ryanair-a – 40e.

Smeštaj u Milanu za 3 osobe preko Airbnb-ja -200e.
Autobus od Bergama do Milana je 10e povratna.
Voz do Koma i Lugana je 20-30e povratna karta.

Dakle smeštaj i prevoz za 5 dana po osobi je u proseku 200e i može ići do 50e gore-dole, u zavisnosti od toga kada ste započeli organizaciju da li 2 ili 4 meseca ranije, gde tražite smeštaj, bliže ili dalje od centra, kao i koliko osoba putuje, kao iz kog grada putujete,  koja mesta tamo odlučite da posetite i slično. Ryanair leti i iz Niša pa pogledajte i tu opciju konkretno za ovaj primer.

Više o samoj organizaciji pogledajte na Savetima za putovanja koja će vam pomoći da se što lakše snađete i sa što manje stresa otputujete!

Srećno planiranje!

Advertisements