KAKO OBIĆI VIŠE GRADOVA

Kako posetiti više gradova za nekoliko dana? Zvuči nemoguće, a zapravo može biti najprostija stvar na svetu. Samo morate dooobro da zagrejete stolicu i da znate šta želite. A i da budete fleksibilni na promene planova u toku same organizacije. Znam, samo. Organizacija putovanja nije ni malo jednostavna stvar. Međutim, ako ste zainteresovani za to i možete to da izdržite, sve ide mnogo lakše.

Ja sam jedne godine za 5 dana obišla 5 gradova i 3 države: Temišvar, Milano, Komo, Lugano i Bergamo. Druge godine sam bila za 5 dana u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, pa sam dalje bila u Sloveniji, Italiji i Austriji, a naredne godine u Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj. Stoga, evo nekoliko saveta kako da obiđete mnogo gradova za malo vremena i novca.

 

PLANIRAJTE KAKO POSETITI VIŠE GRADOVA

Mapu u ruke ili da sednete na google i istražite zemlje koje se graniče. Saznajte koji su to gradovi koji se mogu lako obići za nekoliko dana. Određena mesta koja su udaljena svega pola sata nekim prevozom nalaze se u dve različite države. To je jedan od najboljih načina da što više mesta obiđete za malo vremena i novca.

Ukoliko ste smešteni u jednom gradu i pravite izlete do drugih, izbegavajte gradove koji su udaljeni po 2 sata. Tako gubite vreme i nećete stići ni jedan ni drugi grad da vidite kako valja. Bolja varijanta je da putujete iz grada u grad bez vraćanja nazad, međutim u tom slučaju transport može biti problem.

Svakako, obavezno obratite pažnju na konekcije između gradova i koliko često imate neki prevoz. Ako idete kolima, ovo je apsolutno najkomforniji način da obiđete više država i gradova za par dana. Naravno, i dalje morate razmišljati o gorivu, parkingu, odnosu, vinjetama i slično. Razmislite i o registrovanim aplikacijama za deljenje prevoza kao Bla Bla Car.

Autobus se najviše isplati, mada je meni omiljeno prevozno sredstvo voz. Voz je relativno brz i komforan, a nema muke i glavobolje oko pitanja gde smo stali, do kada smemo da stojimo, ima li prakinga…. Međutim, ima svoje mane – ne možete da nosite brdo stvari pa da vučete sve vreme na leđima. Takođe, morate da znate kada treba da krenete nazad, do kada imate prevoz i slično

 

TRANZIT

Druga opcija je da dok tražite prevoz odmah gledate koja je najbolja kombinacija za najbrži i najkvalitetniji put. Takođe je vrlo bitno šta možete posetiti dok ste u tranzitu par sati. Ideja je da recimo odete dan, ili nekoliko dana ili sati, ranije u grad iz koga polećete. Ako letite iz Temišvara, Budimpešte, Bukurešta ili Sofije, najbolje je da dan, dva ili 12 sati ranije budete na destinaciji.  Tako ćete uspeti da obiđete što želite i stignete na let. I to je ono što ste tražili, ubili ste dve ili više muva jednim udarcem. Ako putujete dalje, namestite letove tako da grad u kome ste u tranzitu vidite makar na dan ili dva. Naravno sve pod uslovom da vam se uklapa u budzet i vreme dozvoljava taj izlet.

Samo zapamtite da jurcanje kroz nekoliko država za par dana nije ni malo jednostavno. Zbog toga morate dobro isplanirati takav put i da psihički biti spremni na jurcanje i raspored. Ukoliko vam treba odmor ovakva putovanja nisu trenutno za vas. Ako mrzite organizaciju, ovo takođe nije za vas, ni da organizujete, a ni da putujete. Ako želite da svaka 2 sata da pravite dužu pauzu, bolje razmislite o nekom više opuštajućem odmoru.

 

OVAKVA PUTOVANJA SU VIŠE AVANTURISTIČKA

Vreme i organizacija su važni za ovakvu avanturu. Povrh svega, spremnost na malo sna, ili spavanje u prevozu. Budite spremni i na hranu s nogu. Takođe male prostore kada je smeštaj u pitanju, možda menjanje više prevoza i slično. Ukoliko imate priliku, vi možete napraviti ovu avanturu malo manje stresnom. Podelite je na više dana i manje država nego inicijalno, nađite bolji smeštaj. Dajte sebi oduška za prevoz i pauze, a samim tim ovakva avantura postaje ležernija.

Koju ćete varijantu odabrati zapravo zavisi od vas samih.  Ukoliko vam vreme i budžet dozvoljavaju ležernije putovanje, isplanirjate tako. U slučaju da želite što više da obiđete i vidite, organizujte se tako da možete sve da stignete. Takođe veoma je bitno i sa kime putujete. Neki ljudi vole da menjaju lokacije, dok drugi vole da su sve vreme stacionirani. Nekima je bitan komfor, dok je drugima bitan obilazak, i slično.

 

PLANIRANJE KAKO POSETITI VIŠE GRADOVA

O ovim detaljima ćete odlučiti u odnosu na vaše želje i mogućnosti dogovoriti sa osobama sa kojima putujete

  • Koji mi je budžet?
  • Koliko dana mogu da ostanem?
  • Koje gradove bih da posetim?
  • Koja prevozna sredstva ću koristiti?
  • Gde je i za koliko osoba je smeštaj?
  • Koji transfer koristim od smeštaja do stanice/aerodroma i obrnuto?
  • Koji su troškovi smeštaja?
  • Koji je budžet je prevoz?
  • Koliko nam novca treba za izlete?
  • Koliko koštaju hrana i piće?

 

KAKO POSETITI VIŠE GRADOVA: ISKUSTVO

 

BEOGRAD-TEMIŠVAR-BERGAMO-MILANO-KOMO-LUGANO-MILANO-BERGAMO-TEMIŠVAR- BEOGRAD za 5dana u februaru 2018.

 

  • Beograd – Temišvar kombi 20-30e povratna karta.
  • Povratni let Temišvar – Bergamo preko Ryanair-a – 40e.
  • Smeštaj u Milanu za 3 osobe preko Airbnb-ja -200e.
  • Autobus od Bergama do Milana je 10e povratna karta.
  • Voz do Koma i Lugana je 20-30e povratna karta.

Dakle smeštaj i prevoz za 5 dana po osobi je u proseku 200e i može ići do 50e, gore-dole. Cena zavisi od toga kada ste započeli organizaciju, gde tražite smeštaj, koliko osoba putuje. Zatim, bitno je iz kog grada putujete, koja mesta obilazite i slično. Ryanair leti i iz Niša pa pogledajte i tu opciju.

Sada imate let za Bergamo i iz Beograda, međutim neke druge destinacije i dalje nisu uvedene pa koristite ovaj primer za planiranje nekih drugih destinacija.

 

OSTALI PRIMERI KAKO POSETITI VIŠE GRADOVA

  • Takođe, razmislite o putu Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercagovina. Gradovi koji su blizu su Dubrovnik, Trebinje, Herceg Novi. 
  • Još 3 države koje su jako blizu su Italija, Hrvatska, Slovenija. Tu možete obići Trst, Veneciju, Piran, Portorož, Pulu, Poreč i Rovinj. 
  • Još dve su Slovenija i Austrija. Tako možete posetiti Grac i Maribor u jednom vikendu, pa još koji dan uživati u Ljubljani i ostalim lepotama Slovenije.
  • Potom Austrija, Slovačka, Mađarska. Budimpešta, Bratislava i Beč su izuzetno blizu i u samo 5,6 dana ih možete sve obići ako se dobro organizujete.
  • Moj savet takođe je da krenete avionom u jedan grad, a vratitie se iz drugog. Na primer Beograd – Barselona, Barselona – Madrid, Madrid – Beograd. U igru mogu da udju i Malaga i Valensija.

 

KORISNI SAJTOVI:

Imajte na umu da su odabrani sajtovi deo affiliate partner marketing programa.

 

Više o samoj organizaciji pogledajte na Savetima za putovanja koja će vam pomoći da se što lakše snađete i sa što manje stresa otputujete!

 

Srećno planiranje!